alemany_006b.jpg
alemany_004.jpg
alemany_005.jpg
alemany_002.jpg
alemany_003.jpg
alemany_006b.jpg

Compromís amb la Qualitat


SCROLL DOWN

Compromís amb la Qualitat


 

La Carnisseria Alemany

A Alemany som especialistes carnissers, cansaladers i xarcuters. La nostra filosofia es basa en el compromís innegociable amb els nostres valors: la qualitat, la tradició i el servei. Tenim principalment vedella, xai i porc, treballant sempre amb productes de proximitat i establint aliances amb aquells productors locals que s'identifiquen amb els nostres principis.

També elaborem els nostres propis productes, destacant-ne els embotits tradicionals, amb un treball respectuós amb els nostres origens i arrelats a la nostra terra.

Tenim passió pel treball ben fet i per l'excel·lència en la qualitat i el servei:  tenim els segells "baix en greix i sal", "venda de proximitat" i "empresa d'artesania alimentària".

Ens movem amb una política de col·laboració constant amb els nostres clients i proveïdors, i formem part del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines.



 
 
alemany_004.jpg

La sàvia manera de fer les coses


La sàvia manera de fer les coses


En Xavier Alemany va obrir la carnisseria Alemany el 2 de juliol del 1998 a la parada 199 del Mercat del Lleó. La parada era tan petita que només podia treballar el xai i la vedella.
Un any més tard, va fer el canvi a la parada 141, que era una cansaladeria tradicional a la qual va ampliar l'activitat. A la tardor del 2005, coincidint amb el cessament de la veïna "Queviures Carme" del lloc 142, en Xavier va decidir fer una reforma integral: va sumar les dues parades i va decidir crear una estructura empresarial i consolidar un equip de treball.

En aquest equip destacava especialment la Carme Prat, la Tia, que ja en formava part des dels inicis. La Carme es va jubilar el gener del 2011, però va deixar en l'esperit de l'empresa la seva sàvia i bona manera de fer les coses.

El Mercat del Lleó

El Mercat Municipal d'Abastaments de Girona és el centre de distribució de producte fresc de la ciutat: carn, peix, fruites i verdures, queviures... El mercat, que es troba situat a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba, popularment coneguda com la plaça del Lleó, destaca per l'excel·lent qualitat dels seus productes i el tracte personal i quotidià al client.

Té una superfície de planta de 1.712 m² distribuïts, gairebé a parts iguals, entre parades i passadissos i amb un lineal de venda que arriba al mig quilòmetre. Hi ha 60 punts de venda: 11 carnisseries-cansaladeries-xarcuteries, 10 de fruites i verdures, 9 de peix i marisc, 7 d'aviram i cacera, 5 de plats cuinats, 3 de pesca salada i 15 d'altres activitats. A l'exterior, encerclant l'edifici, hi ha diversitat de parades amb productes de pagès i venedors d'articles no alimentaris.

L'actual Mercat del Lleó és l'hereu històric del mercat setmanal que es celebrava a la Girona medieval, on s'oferien productes del camp i s'intercanviaven mercaderies. Des del segle XVIII, a l'anomenada plaça de les Cols, avui rambla de la Llibertat, se celebrava diàriament el mercat de queviures, on carnissers, peixaters i pagesos col·locaven les seves parades. Amb el creixement de la ciutat, la plaça de les Cols començà a fer-se petita.

El 3 de novembre de 1944 es va inaugurar oficialment el nou edifici del Mercat Municipal d'Abastaments, dissenyat pels arquitectes Juan Gordillo i Ricardo Giralt. Els llocs de venda foren adjudicats sota concessió municipal a comerciants de diferents especialitats de producte fresc. Durant aquests anys s'hi han anat fent millores: el 1982 es van remodelar les parades interiors del mercat, però la reforma més important es va executar l'any 1993, quan els arquitectes Fuses i Viader van canviar la imatge més clàssica, substituint la coberta i renovant les cambres frigorífiques, les obertures i els subministraments. Una reforma valorada i premiada arquitectònicament que ha persistit fins avui.

alemany_005.jpg

Productors de proximitat


Productors de proximitat


A Alemany creiem en la qualitat. I per això oferim uns productes especialment seleccionats amb la voluntat que ens identifiquin, que ens representin. Ens volem reconèixer en els productes que venem.

Aquest compromís ens porta a oferir productes de proximitat, de pagesos i ramaders que prenen consciència dels valors mediambientals, econòmics i socials en els que nosaltres creiem.

I no només comporta beneficis pel fet de ser més barat i de contaminar menys, sinó que d'aquesta manera evitem perdre els vincles amb la terra, vinculem la nostra manera de menjar al territori i vivim d'acord amb l'estil de vida que ens és propi.


VEDELLA DE LA VALL DEL TERRI

La vedella és criada a Santa Llogaia del Terri, al Pla de l'Estany, pels propis sogres i pel cunyat d'en Xavier. Conjuntament amb ells, va crear la marca de boví de qualitat Vedella de la Vall del Terri. Es crien femelles que són alimentades amb menjar 100% vegetal, i que es sacrifiquen abans de 12 mesos a l'Escorxador del Gironès, de manera que es garanteixen al màxim els principis de la traçabilitat.


PORC. L'OBRADOR

Tenim dos tipus de porc: un és 100% duroc de pota negra, sacrificat a Riudellots de la Selva dos cops a la setmana; l'altre, sacrificat a diari a Olot, és un animal 50% duroc i femella.

El duroc és la base en l'elaboració dels nostres embotits tradicionals crus, cuits i curats. Cada dia trobareu a la parada les botifarres vermelles i salsitxes crues, amanides amb sal i pebre. Setmanalment elaborem botifarres blanca, negra i de perol. També tenim especialitats com la cansalada embotida, el llom cuit i la botifarra de foie. I els nostres canelons clàssics, que gaudeixen d'una gran acollida entre la nostra clientela.
Precisament, l'any del centenari de la Cambra de Comerç es va fer un concurs de botifarra de perol dirigit a tots els carnisssers del gremi. A efectes relatius, venia a ser un campionat del món de botifarra de perol! I vam quedar finalistes de la cinquantena de participants.


XAI

El xai és criat al Pla de l'Estany i es sacrifica quan dóna un pes en canal de 10 a 12 quilos. També servim cabrit. A més, oferim xai lletó d'ovella ripollesa, ecològic, d'entre 3 i 5 setmanes d'edat i que ha estat alimentat només amb llet de l'ovella, la qual ha estat pasturant diàriament i alimentant-se amb productes naturals al Mas Marcè, a Siurana d'Empordà.

El Mas Marcè  és una explotació agrària dedicada a la criança de l'ovella de raça ripollesa, on la consciència envers la integració de l'activitat en el medi és cabdal. També produeixen alguns dels millors formatges que tenim a la nostra parada del Mercat del Lleó.


LÀCTICS

Dins el nostre compromís per la recerca de la qualitat i amb l'aposta decidida que fem per les persones i pel treball ben fet, seleccionem productes d'excel·lència que posteriorment oferim en la nostra parada del Mercat del Lleó, per tal de revertir en els nostres clients els beneficis de la nostra recerca.

Un d'ells, els làctics de Raphel Lladó, de Maià de Montcal, llet ecològica provinent de vaques sense massificació, ben alimentades i en ple contacte amb la terra.


FORMATGES

Som els grans especialistes del Mercat del Lleó en formatges gironins. A la nostra parada hi tenim en exclusiva els formatges de Mas Marcè, de Siurana d'Empordà; el recuit de drap de Fonteta, a Forallac; i també els formatges de Mas Alba.

El Mas Alba és una formatgeria situada al bell mig del poble de Terradelles, al Pla de l'Estany, situat en aquell paisatge de trancisió entre la plana empordanesa i els aspres de la Garrotxa que Josep Pla en deia el Terraprim. En aquest indret és on elaboren artesanalment formatges amb la llet crua del propi ramat de 300 cabres, alimentades exclusivament amb productes de la pròpia explotació.


FORMATGES

A la formatgeria La Balda, a la Vall del Llémena, s’elaboren formatges de manera artesana amb llet crua d’explotacions properes. El Fermió és un formatge de coagulació àcida de llet crua de vaca, de pasta tova i pell florida blanca. És semblant al Saint Marcellin francès que s’elabora en els departaments de l’Isere i la Drôme.

Per a la seva elaboració es va a buscar la llet al moment de la munyida  i s’inicia l’elaboració tot just arribar a l’obrador, en un procés que dura aproximadament 4 dies, quallat, emmotllat, salat i oreig. Llavors comença la fase d’afinat en cava de maduració, on romandrà entre 2 i 4 setmanes més.

El Fermió ha estat escollit dins la campanya Girona Excel.lent.


BOTIFARRA D’OU ARTESANA

La botifarra d'ou de la Carnisseria Alemany ha estat la guanyadora en la categoria de botifarra tradicional del 6è Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana, per davant d'altres 34 botifarres presentades en aquesta categoria. Una botifarra que en Xavier Alemany defineix com a "fruit de la formació i millora constant de la recepta i que vol seguir l'essència de la tradició a partir de productes km 0".

El concurs és organitzat per la Fundació Oficis de la Carn, amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers - Xarcuters, i s'hi han presentat 62 botifarres d'ou procedents de mestres artesans carnissers, xarcuters i cansaladers de tota Catalunya.


alemany_002.jpg

Artesania i tradició


Artesania i tradició


la Millor Botifarra d'Ou Artesana

Aquest any 2021, per Dijous Gras I a partir de la setmana de Carnestoltes, heu pogut trobar a la nostra parada del Mercat del Lleó la Millor Botifarra d'Ou Artesana del país!
I és que estem molt contents perquè la nostra proposta ha estat la guanyadora del 6è Concurs Nacional de Botifarra d'Ou Artesana, en la categoria de botifarra tradicional. El concurs és organitzat per la Fundació Oficis de la Carn, amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers - Xarcuters, i s'hi han presentat 62 botifarres d'ou procedents de mestres artesans carnissers, xarcuters i cansaladers de tota Catalunya.

Aquest concurs, en paraules de Pròsper Puig, president de la Confraria del Gras i el Magre, vol "reforçar el valor dels productes artesanals i del comerç de proximitat i a més, millorar la qualitat d'uns productes tradicionals procedents del receptari popular".

La botifarra d'ou de la Carnisseria Alemany ha estat la guanyadora en la categoria de botifarra tradicional, per davant d'altres 34 botifarres presentades a concurs. Una botifarra que en Xavier Alemany defineix com a "fruit de la formació i millora constant de la recepta i que vol seguir l'essència de la tradició a partir de productes km 0".
És per nosaltres tot un orgull ser distingit amb aquest guardó i us convidem a venir a la nostra parada del Mercat del Lleó de Girona per conèixer i degustar la nostra creació.

IMG_7031.jpg
IMG_7028.jpg

A la carnisseria Alemany no hi ha secrets ni tenim cap fòrmula miraculosa; només un procés productiu rigorós i amb constant control de la qualitat. Els nostres productes reuneixen innovació i tradició: volen entendre el present i el futur a partir d'una mirada enrera als orígens. El record del treball, l'entusiasme i l'esforç dels que ens han precedit és una ajuda fonamental per consolidar el projecte.

(Fotografies 9dotze www.9dotze.com)

alemany_003.jpg

Carnisseria Cultural


Carnisseria Cultural


Si la cultura engloba tots aquells elements que, junts, formen la tradició, el patrimoni i la forma de vida d'un poble, la nostra carnisseria es pot entendre propera a uns valors culturals.

A Alemany creiem en aquest arrelament a les nostres tradicions, a la nostra terra i a les persones: per això hem emprès iniciatives de recuperació de receptari popular, participem en iniciatives socials en el nostre entorn, o impulsem accions que ens fan ser ben a prop dels nostres clients i fonamenten una estreta relació de confiança.


CALENDARI/RECEPTARI

El de 2016 ja és el quart calendari-receptari col·leccionable que cada any, pels volts de Nadal, treiem al carrer en col·laboració amb un seguit d'amics cuiners i gastrònoms. Des del nostre primer receptari, el de 2013, hem comptat amb els magnífics textos que sobre el costumari carnisser i cansalader ens ha aportat el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós, acompanyats per receptes de cuiners gironins i de clients amics. La realització gràfica és obra de l'estudi de disseny i comunicació Oliver Gràfic de Banyoles (www.olivergrafic.com)


PUNTS DE LLIBRE

Una altra iniciativa de la carnisseria Alemany que buscava apropar l'art i els seus clients va ser la sèrie de punts de llibre obra d'artistes amics que repartia entre els seus clients. Així explica aquesta iniciativa Xavier Castillon al diari El Punt: "En Xavier Alemany ha compatibilitzat dues passions: les que sent pel seu ofici i per l'art, que comparteixen el treball artesà. Alemany coneixia l'artista Quim Corominas com a client habitual i li va proposar que li fes un logotip que representés la vedella de la vall del Terri. El logotip de Corominas presideix la parada d'Alemany i també es va convertir en una serigrafia, de la qual es va fer una edició de 150 exemplars. Per Fires del 2008, Alemany li va fer una altra proposta a Corominas: pintar 50 punts de llibre diferents, dels quals se'n triaria un per reproduir-lo en una edició de 1.000 exemplars numerats. Alemany va repartir la majoria dels 50 punts originals entre els amics i clients més propers, i a la parada també donava els punts impresos a tothom que li demanava o que ell creia que li podria agradar aquest detall artístic."

Des de les Fires de Girona del 2008, en què amb Quim Corominas es va encetar aquesta tradició, la carnisseria Alemany ha repartit entre els seus clients punts de llibre fets per artistes gironins: de Quim Corominas (Fires del 2008),  de Montserrat Costa (Sant Jordi del 2009), de Josep Perpiñà (Fires del 2009), de Barraca (Sant Jordi del 2010),  de Bosch Martí (Fires del 2010), Vicenç Huedo (Sant Jordi 2011), de Tabuenca (Sant Jordi 2012) i de Gispert (Fires 2012).

En acabar la sèrie dels punts de llibre, per Sant Jordi del 2013, Alemany va reunir tots els artistes en una exposició dels originals dels punts de llibre a la mateixa carnisseria.